23 juli 2018

Negen Weken Zomer - week 4



Het is ab-so-luut geen noodzakelijkheid deze week - maar het wordt wél extra leuk als je dit keer een kind (of meerdere!) aan je tafel krijgt om samen te gaan werken! De kinderen kunnen hun pret niet op en jij geniet er extra van ...


Stap 1: dek je werkruimte af met kranten of plastic. Leg tekenpapier, kopieerpapier en eventueel je schetsboeken klaar.

Stap 2: maak een zeepsopje van afwasmiddel en water en verdeel dit over enkele potjes. Wij gebruikten kleine glaasjes, omdat dit snel en eenvoudig weer proper is.

Stap 3:  Nu kan je in elk potje kleur toevoegen, dit kan met waterverf of plakkaatverf, maar beter nog met ecoline - of met andere gekleurde inkt zoals acrylinkt - voor intensere kleuren.
Je hebt wel redelijk wat kleur nodig voor een leuk resultaat, test dit zeker eerst even uit. 
Werk je samen met heel jonge kindjes kan je er voor kiezen om het te sopje te kleuren met voedingskleurstof.

Stap 4: neem een rietje, en blaas!  ín je potje met gekleurd sop, welteverstaan ...
Als het goed is heb je nu een cluster van bellen bovenop je potje. Neem een papier en hou dit tegen de bubbels. Je zal zien dat de gekleurde bellen nu op je papier zitten.  
Deze stap kan je herhalen tot je een mooie compositie hebt van verschillende kleuren. 
Omdat we het echt niet konden laten werkten we af met gouden sprayglitters. 


Wij merkten dat je het beste resultaat krijgt wanneer je torentje bellen tamelijk hoog is, en je het papier niet tegen de rand van het glaasje laat komen. 

Sommige soorten papier gaven niet zo'n mooi resultaat: op ons kopieerpapier waren de bellen niet zo scherp afgetekend. Het mooiste resultaat hadden we op Bristol papier en op het Mixed Media Imagine papier van Canson. 


De oudste herinnerde zich plots een eerder experimentje dat we eens deden: zeepslangen.
Er werd een leeg flesje gezocht, een oude washand, rekker en het tekenpapier verhuisde naar de grond. 


Op zich is dit al geweldig plezant om te doen ... maar je kan er natuurlijk nadien ook mooie dingen mee maken: achtergrondjes in je Journal, je kan tussen en rond de bubbels gaan droedelen, gebruik het als inpakpapier, of voor knutselwerkjes met de kinderen,  enzovoort ...  
Ook sommige keramisten gebruiken deze techniek: een bijzondere toepassing is met bubbels geglazuurd aardewerk. In het NWZ-Pinterest album  zie je hier enkele voorbeelden (en een filmpje) van!