2 juli 2018

Negen Weken Zomer - week 1



























Onvermijdelijk ... bij een verhuis horen kartonnen dozen als een verkoudheid bij de winter ...
Een massa aan dozen.

Al weken is de vertrouwde geur van het oude huis verdrongen door de geur van karton, overal struikel je erover, overal staan ze op wacht.
Pammy Podenco ondernam op een dag zelfs een poging om er eentje op te eten ... dat de doos in kwestie al vol spullen zat vond zij geen bezwaar.   

Ondertussen zijn de dozen het nieuwe huis zo stilaan aan het overnemen. 
De gewone routine valt even weg - die zit immers grotendeels ingepakt ... keukengerief, boeken, schoenen, die vaas die je uiteindelijk tóch nog even nodig had, en ook -belangrijker- alle tekenmaterialen en schetsboeken ... ook dat staat even on hold.
Zo'n verhuis kent z'n prioriteiten.  

Er was die andere zomer, toen een kartonnen doos zélf een huis was, een uitvalsbasis voor allerhande avonturen. Ik was 10 en de vorige bewoner van de doos een grote diepvrieskist. In mijn herinnering is ze reuzegroot. 
Alle hoeken van de tuin heeft ze die zomer gezien - het was een veilige haven, verstopplek, vergaderlokaal, leeshoek, cocon, ... soms wou ik dat ze er nog was, die doos ...
Wat ermee is gebeurd toen de zomer op zijn laatste benen liep en het stof van de boekentas geklopt moest worden weet ik niet meer. 
Misschien is ze een ander doel gaan dienen, misschien kwam er ook een eind aan háár zomer ...  

* * * 

Idee 1 - voorwerp
Heb jij ook een herinnering aan een bijzonder voorwerp dat helemaal op zichzelf symbool staat voor een bijzondere zomer?
Schrijf erover, teken het of maak een collage, ... Wat weet je verder nog over die zomer? Het jaartal? Welke mensen speelden toen een belangrijke rol? Is er een foto van toen die je kan verwerken in je pagina? 
Tip: als je foto's gebruikt in je schetsboek, neem dan een kopie of print ze af. Gebruik niet de originele foto. 

Idee 2 - berg het op
Dozen zijn handig ... misschien zijn er wel dingen die je graag zou opbergen in een grote, stevige doos om dan in een donker hoekje van de kelder te vergeten.
Wat zou dat dan kunnen zijn?
Teken een doos of kader midden op je pagina en schrijf die dingen op.
Je kan dit vervolgens "opbergen" door er over te plakken, schilderen, verstoppen achter leuke stickers, ... wat je maar wil. 
Opgelet: misschien wil je ooit toch weer kijken wat er opgeborgen zit. Als je die mogelijk wil openhouden, voorzie dan een doos die weer "open" kan. Maak gebruik van een flapje om je tekst te verstoppen of gebruik een enveloppe als "doos". 

Idee 3 - Fotoverzameling
Ga eens op stap met een andere blik ... en neem je fototoestel of smartphone mee.
Kijk om je heen en maak foto's van kartonnen dozen die je onderweg tegenkomt, mooie, lelijke, gedeukte, met leuke letters op, eenzame of opgestapelde, van veraf of net heel kortbij ... Hoeft niet allemaal op één dag te gebeuren, neem je tijd en je kan er niet meer naast kijken. 
Maak op je computer een collage van al die dozen. Als je wil kan je deze afdrukken en in je schetsboek plakken.  
Laat je inspireren door de reeks 'Ooggetuige' in De Standaard.