13 augustus 2018

Negen Weken Zomer - week 7


Bois de Lauzelle


Voor een heerlijke boswandeling mag je me steeds komen halen, winter zomer, maakt niet uit … en de herfst is uiteraard helemaal een toppertje!
Maar ook in de zomer is zo'n bos een heerlijke verademing, lekker koel onder het gebladerte, heerlijk frisse geuren en volop zuurstof …

Ik heb een zwak voor bossen met een zeker sprookjesbosgehalte. 

Zo'n bos waarin je verwacht elk moment oog in oog te komen staan met elfjes, heksen, of magische wezens.
Het
Foresta Umbra in Italië staat wat dat betreft voorlopig nog met stip op één.
Dat het woud - toen wij het destijds bezochten - was gehuld in mysterieuze mistflarden en er daardoor een onwereldse sfeer hing, had daar zeker mee te maken. 


Nu ja … dàt is een beetje te ver voor een snel uitstapje, dus stel ik je een sprookjesbos dichter bij huis voor: het bos van Lauzelle, net buiten Louvain-la-Neuve.
Aan de parking langs de steenweg vertrekken verschillende bewegwijzerde lussen die je eventueel kan combineren tot een lekker lange en gevarieerde wandeling.
Als je maar een klein stukje zou kunnen doen kies dan zeker voor de 'natte' wandeling: tussen de vijvers door langs bronnetjes en stroompjes én een beverdam!



Op stap met je zintuigen


Voor de opdracht van deze week neem ik je mee voor een opdracht zintuiglijk schrijven.
Kies een (sprookjes)bos uit en stop een notitieboekje en balpen in je tas.
Neem je voor je vertrekt voor om open te staan voor wat er op je pad komt en uit je gewone routine te stappen. Zet je GSM meldingen op stil.


Noteer écht alles met zoveel mogelijk beschrijvende woorden, dit kunnen losse woorden zijn, zinnetjes, gevoelens die bij je opkomen.
Zoek niet naar een structuur of doel, neem gewoon waar en noteer.
 

Wanneer je in het bos toekomt begint je opdracht:

  • Kijk!
Wat zie je,  wat merk je op, kijk naar vormen, kleuren, bijzondere structuren. Kom je mensen tegen? Zie je vogels? Andere dieren? 
  • Luister!
Wat hoor je allemaal? Wat ruist er? Wat kraakt er? Zingen er vogels?
  • Ruik!
Wat ruik je? Lekkere geuren, stinkende geuren, bepaalde planten … ? Probeer het zo te omschrijven dat iemand anders zich een "beeld" kan vormen van de geuren. 
  • Proef!
OK, toegegeven: dit is een moeilijke … ga niet zomaar aan blaadjes knabbelen en let op met bessen.
Maar probeer eens iets vertrouwd te eten (een appel, je lunch?) op een fijn plekje met ál je aandacht en kijk of de smaak intenser is, of juist niet, wat en hoe je proeft, enz.  …


  • Tast!
Voel eens aan bomen, struiken of andere planten, blaadjes, schors, stekels, aan de grond, rotsen, water … en beschrijf niet alleen wát je voelt, maar ook hoe het aanvoelt.  
  • Voel!
Wat doet dit bos met je? Voel je je op elk plekje hetzelfde? Doet je wandeling je deugd, of heb je ergens pijn, zijn er gekke emoties die de kop opsteken? Beschrijf het zo duidelijk mogelijk.

Een heerlijke oefening om met al je zintuigen aan de slag te gaan en zo een tijd echt aandachtig en in het moment te zijn.
Dit kán een heel vermoeiende ervaring zijn. Je kan er dus voor kiezen om de oefening in korte sessies te doen en je te richten op één zintuig per keer.

De Art Journalers onder ons kunnen nadien de tekst verder uitwerken in je Journal.