8 juli 2015

Iets helemaal anders ...

Sinds vorig najaar kan je op mijn aanrecht borrelende, bruisende potten terugvinden.
Het begon met een fascinatie voor gefermenteerde drankjes en een handjevol waterkefirkorrels. Ondertussen staat hier steeds een grote pot te bubbelen.
Met water, suiker, gedroogd fruit en citroen toveren de korreltjes een lekker friszuur drankje tevoorschijn.  
De korreltjes zijn een symbiose tussen goede bacteriën en een gist. Ze leven van de suiker en zetten dit om in koolzuurgas.


Puur is de waterkefir al erg lekker, maar als je wat gaat experimenteren kom je op zeer lekkere mixjes (al kan het ook nogal tegenvallen). 
Biologisch appel- of druivensap toevoegen bij het bottelen is erg lekker, maar mijn persoonlijke favoriet is de kefir op basis van bosbessenthee i.p.v. water! En deze winter hadden we er op basis van groene thee met verse cranberry's ...

Vorige maand kreeg de kefir het gezelfschap van een ander organisme: de kombucha-scoby.
De eerste twee brouwseltjes waren niet te drinken - ik ben er zelfs in geslaagd echte azijn te produceren - maar ondertussen staat het brouwen op punt.
De scoby gaat aan de slag met zoete, sterke thee. Het eindresultaat is een ijsthee-achtig drankje.
Wij drinken het verdund met een beetje water en met een schijfje citroen.

Ook de scoby is een symbiose, maar hier tussen goede bacteriën en een schimmel. Dit vormt een paddestoelachtige gelaagde schijf die je kan opdelen.



Zowel de waterkefirkorrels als de kombucha vermenigvuldigen zich momenteel zéér enthousiast en ik heb ondertussen teveel om bij te houden. Kandidaat-afnemers mogen mij een berichtje sturen!
('Handleidingen' en tips krijg je er bij)

Behalve lekker, zouden beide drankjes ook heel gezond zijn doordat ze probiotica bevatten.
Elders op het web vind je hierover heel wat info.